Bøger

LIGE NU
Jeg sidder netop nu og oversætter en vild svensk krimi der foregår i en hytteby hvor der tidligere er sket ting og sager. Et hold medarbejdere ved en kommune mødes for at få de sidste ting på plads inden de dagen efter skal overvære spadestikket til et nyt butikscenter.
Den er grum, og jeg er glad for den skal oversættes i dette fine forår og ikke en kold vinteraften …

Oversættelser
De elskende fra Prag
, kærlighed i skyggen af Anden Verdenskrig, jødeforfølgelser og lister over omkomne som ikke er omkomne. På vej. Læs mere her
De kompetente
– svenske Klas Ekmans debut. På vej. Læs mere her
Kvinderne på Flanagans
, bind 2 i serien om hotellet Flanagans. Læs mere her og her.
Forårsoffer
, bind 4 i Skånekvartetten. Læs mere her, her og her.
Vinterild
, bind 3 i Skånekvartetten. Læs mere her, her og her
Efterårssorg
, bind 2 i Skånekvartetten. Læs mere herher og her.
Sensommerjagt, bind 1 i Anders de la Mottes stemningsmættede og meget fine psykologiske krimiserie, kaldet Skånekvartetten. Læs mere her, her og her.
Trinkets – bogen bag Netflix-serien af samme navn. En flok piger mødes i en selvhjælpsgruppe for butikstyve, og så bliver man jo ikke nødvendigvis afvænnet, vel? Læs mere her.
Savn mig ikke – YA-bog om sorg og venskab, om at være hinandens familie fordi den biologiske har forladt en. Den er fin og rørende, og I kan læse mere om den her.
For evigt. Måske – YA-bog om ung kærlighed der giver sår og skrammer. Læs mere her.
Six of Crows – Kragens kald – så vild, voldsom, rå og vidunderlig! En helt igennem fantastisk oversættelsesoplevelse. Sådan. Læs mere her, her og her.
Six of Crows – Det korrupte rige – bind 2 i serien – og lige så voldsom, rå og ind under huden-god. Læs mere her, her og her.
At se lyset – en Jay Asher-klassiker. (Jeg har tidligere oversat I går var i dag i morgen, og jeg er ret begejstret for Asher). Denne fortælling er pakket med julelys, slikstokke og varm chokolade, og man bliver både i julehumør og lun om hjertet af den. Læs mere her.
Jorden under dine fødder – børnebog om alt det der gemmer sig i Jordens mange lag – og i virkeligt lækker indpakning, se fx her. Jeg har oversat flere fagbøger for børn, og det er jeg ret vild med. Jeg lærer nemlig også noget.
Forbudte ord –  interessant ungdomsbog om en fremtidig verden hvor menneskets sprog er farligt, og hvor ordene derfor rationaliseres, så der ikke længere findes begreber som musik, håb, fremtid og kunst. Læs mere her.
Kun de uskyldige – første bind i en engelsk krimiserie om politikommissæren Tom Douglas der har gjort mig klogere på titler og rang inden for politiet, retsmedicinske begreber og mordets natur. Læs mere her.
Bag facaden – af samme forfatter.
Boy Nobody – Forræderen – sidste bind i sci fi-serien, teknik, indopererede chips og drama. Læs mere her.
Guderne
– svensk råhed, sex & øl. Læs mere her
Sådan virker det! – 
systemer fortalt for børn; vandsystemet, økosystemet, pengesystemet … Læs mere her.
Ikke alle drømme dør – vidunderlig ungdomsbog, intet mindre. Om drømme, om at turde, om at sige farvel – og begynde nyt. Jeg både lo og græd mig gennem dem, flere gange, og det kan ende med at blive svært vanedannende, så det kan i den grad anbefales. Læs mere her og her.
Som mugne småkager og sur eddike
Som plumrevand og slatten salat – fin serie til de 7-10-årige om pigen Ellinor der både får ny barnepige og skal på lejrskole – som lærer noget af begge dele. Læs mere her.
Mit hjerte og andre sorte huller – alene titlen, ikke? En bog om ikke at ville livet, selvom man kun er 16 år gammel, om at ville herfra, men ikke turde gøre det alene. Læs mere her, her og her.
Chima: Bogen om CHI – lækker gennemillustreret bog om Chima-universet med dobbeltsider og hele molevitten. Læs mere her.
Let it snow – tre eventyrlige juleromancer, John Green har skrevet den ene af den, og man bliver i herligt julehumør af dem alle tre. Læs mere her.
Når vanviddet rører på sig – vidunderlig voksenroman om sorg og psykisk sygdom – og om at tage sig af hinanden. Jeg var vild med den fra side 1 og savnede det fine, sårbare univers lang tid efter. Læs mere her, her og her.
Tag mig – erotik og bind for øjnene. Læs mere her.
Monster High, bind 1-4 – bogen om de dukker og det univers rigtigt mange unger har taget til sig. Den er vittig, fuld af humor og virkeligt underholdende. Læs mere her.
Lying Game, bind 1-4 – bøgerne bag serien, I kender den, ikke? Læs mere her.
I går var i dag i morgen – Jay Asher, Facebook, venskab og meget mere. Læs mere her.
Ausländer
– Anden Verdenskrig, han er ung – og han er udvalgt af nazisterne. Læs mere her.
Fallen – De sorte skygger Fallen – De udstødte – fantasyromanerne bag filmen, om tab og kærlighed og skyld. Læs mere her
Gossip Girl
, bind 1-12 – de underholdende og sarkastiske bøger bag serien. Læs mere her.
Nina Khan – 16 år og pelsdyr – hvordan er man den gode pige, spørger Nina Khan? Hun synes ikke det er den nemmeste sag i verden. Læs mere her
Prinsessens dagbog
, bind 5-10 – virkeligt sjov serie om new yorker-pigen Mia der arver et europæisk kongerige – og hvad stiller man op med det? Læs mere her.
Freerunner – Taj har fået 23 minutter til at redde sin far der ellers bliver myrdet. Han skal nå gennem byen, og han er den bedste freerunner, men kan han nå det. Læs mere her.
Cathys bog
– første ungdomsbog jeg oversatte – og den vildeste af dem med alt muligt materiale med; servietter med håndskrevne beskeder, kvitteringer, breve og avisudklip. Den er bare virkeligt fed. Læs mere her.

Udvalgte korrekturer
Den kinesiske tvilling
– usædvanligt uhyggelig krimi der for altid har ødelagt kinesisk papirkunst og sommerfugle på nåle for mig. Læs den.
Rampen
– Jesper Steins voldsomme selvbiografiske roman om et livs forandring i kølvandet på forældrenes skilsmisse.
Hvide blomster
– Sissel-Jo Gazans fortælling om udsatte børn på Samsø i 80’erne, tatoveringer og giftige blomster.
Kærlighed
– Anders Agger & Mingos meget smukke bog om det største af alt.
Som natten kender stjernerne
– Elsebeth Egholms kærlighedsroman med både Steinwayflygel, franskhed og en enkelt amerikaner.
Størst af alt – Om kærlighedens natur
– Lone Franks vanvittigt gode bog om kærlighedens væsen, fortalt med afsæt i hendes egen voldsomme sorg over kærestens død.
Det du ikke vil vide
– fremragende autobiografisk bog om nedarvede traumer af Birgithe Kosović.
Skyggedanseren
– Sara Omars voldsomme, næsten kvælende, sindsoprivende og så umådeligt vigtige bog som fuldt fortjent har givet hende De Gyldne Laurbær.
Den nordiske mands hævn
af Sofie Jama – rå, fuld af begær og meget andet godt.
Lis Sørensens selvbiografi Jeg er kommet for at synge – en tur ned ad ungdommens sti, vidunderligt!
Mig – Elton John – velskrevet og (selv)udleverende selvbiografi – og voldsomt underholdende!
Om at sige ja – et fascinerende indblik i Jakob Holdts usædvanlige liv og knudrede hoved. Jeg har været fan af Holdt siden jeg som ung så hans amerikanske billeder, og bogen er et overflødighedshorn af detaljer om hans mildest talt vilde vandring gennem verden.
Et andet menneske, et andet
liv – Sofie Jamas debut, om flugt og begær, om drømme også dem der brister. Den er god.
Nordisk vildt – vanvittigt velskrevet bog. Intet mindre. Daniel Dencik skriver røven ud af bukserne på de fleste, han har greb om selv de mindste detaljer, og der et ikke ét ord der står forkert i hans prosa. Læs den, bare læs den. 
Samtaler jeg har haft med min kone – Anders Klarlunds autobiografiske bog om voksen kærlighed – når den er som en sådan en kan være; voldsom, passioneret og svær at få greb om.
I hans øjne så jeg døden
– Conrad Fields barske bog om at være krigsveteran i en verden fuld af lyde der vækker minder man ville ønske kunne dulmes af normalitet.
Lupus 
– seneste bind i Jens Henrik Jensens Oxen-serie der blandt andet har en ulv på rollelisten. Det er godt. 
Den, der lever
 stille af Leonora Christina Skov. Ofte lander der bøger på mit arbejdsbord som gør særligt indtryk. Det gjorde den her også. Den er stille, indtrængende, rå, voldsom og fuld af afklarethed, sorg og en form for lykke. Den burde I læse.
Dødevaskeren af Sara Omar. Barsk og vigtig læsning om pigers uendeligt triste status i et kurdisk mindretal, om vold og rå ondskab, om at sætte livet på spil for netop det, et liv.
Svækling af Michael Enggaard som har været en særlig fornøjelse blandt andet fordi handlingen udspiller sig på min hjemegn, nemlig i Frederikshavn.
Pigen og Vogteren – og flere andre bind i Øbro og Tornbjergs serie om kriminalpsykologen Katrine Wraa
Karmaboy I, II og IV (der er på vej!)
Stjernedrys, bind 1-4
Iqbal Farooq, de fleste bind i serien
Drengen ingen kunne finde
Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-serie og Jonas Langvad Nilssons biografi om manden bag dem, JUSSI

Udvalgte redigeringer
Jørn Lier Horsts krimier i serien om William Wisting – Læs mere her.
Den sidste stjerne
– Læs mere her.
Balladeklubben, 1 og 2 – Læs mere her.
Celle 7 – Læs mere her.
Breve fra fortiden – Læs mere her.
De tre profetier – Læs mere her.
I et med dig – Læs mere her.
Øens hemmeligheder – Læs mere her.
Slutstenen
– Læs mere her.
Cavendons døtre
– Læs mere her.
Havets hvisken
– Læs mere her.
Sejrherrerne
– Læs mere her.